Rodzaje łyżeczek

Świat łyżeczek jest naprawdę różnorodny. Łyżeczki różnią się od siebie kształtem, wielkością i długością trzonków. Wszystko zależy od tego, do czego przeznaczona jest dana łyżeczka. Aby nie popełnić towarzyskiej gafy, warto znać różne rodzaje łyżeczek i używać ich zgodnie z przeznaczeniem. Poniżej krótki przewodnik po „łyżeczkowym” świecie.

Łyżeczka deserowa

Tą łyżeczką posługujemy się podczas jedzenia deserów. Poznamy ją po tym, że jest mniejsza od łyżki obiadowej, a jej miseczka jest krótsza oraz szersza. Takie łyżeczki zdecydowanie powinny znaleźć się w każdym domu.

Łyżeczka do kawy

Mówiąc o łyżeczce do kawy, w zasadzie powinno mówić się o co najmniej trzech jej typach, służących do różnych rodzajów kawy. Standardowa łyżeczka do kawy swoim rozmiarem przypomina łyżeczkę deserową. Ma wąską, niewielką miseczkę. Do espresso produkowane są specjalne malutkie łyżeczki pasujące do niewielkich filiżanek, w których serwuje się ten rodzaj kawy. Ten rodzaj łyżeczki do kawy nosi nazwę mocca. Bardzo charakterystyczną łyżeczką posługujemy się do kawy latte. Łyżeczka do latte ma długi trzonek i małą, okrągła miseczkę. Dzięki długiemu trzonkowi nie grozi nam utopienie łyżeczki w wysokiej szklance, w której podaje się latte.

Filiżanka kawy i łyżeczka

Łyżeczka do herbaty

Od łyżeczki do kawy odróżnimy ją po nieco szerszej i głębszej miseczce. Taka konstrukcja łyżeczki do herbaty ma ułatwić usuwanie z filiżanki torebek herbaty ekspresowej. W praktyce łyżeczka do herbaty w polskich domach podawana jest bardzo często również do kawy.

Herbata z łyżeczką

Łyżeczka do cukru

W naszej cukiernicy na stałe powinna gościć specjalna łyżeczka do cukru. Tę łyżeczkę każdy rozpozna bez trudu. Ma nietypowy kształt, przypominający małą łopatkę czy też szufelkę. Jest dosyć głęboka, zwłaszcza przy trzonku. Dzięki temu możemy bez trudu nabierać cukier i wsypać do filiżanki kawy bądź herbaty. Cukier jak gdyby ześlizguje się przemierzając drogę od trzonka ku skrajowi łyżeczki.

Łyżeczka do miodu

Cechą charakterystyczną łyżeczki do miodu jest specjalnie wygięty trzonek. Dzięki niemu możemy zawiesić łyżeczkę na słoiku, aby osadzone na niej resztki miodu swobodnie spłynęły, dzięki czemu nie zmarnuje się ani jedna jego kropla.

Łyżeczki do lodów

Wyróżniamy dwa typy łyżeczek do lodów. Pierwszy z nich służy do jedzenia deserów lodowych podanych w pucharkach. To łyżeczka o długim trzonku i małej, okrągłej miseczce – bardzo podobna do tej przeznaczonej do kawy latte. Drugim rodzajem łyżeczki do lodów jest ta służąca do robienia gałek. Jest to bardzo głęboka łyżeczka w kształcie półkuli. Łyżeczka ta wyposażona jest w specjalny mechanizm do wydobywania kulek z wnętrza łyżki.

Łyżeczka do absyntu

Ciekawostką w tym zestawieniu jest specjalna łyżeczka do absyntu. Ta łyżeczka wygląda bardzo interesująco. Jest bardzo ozdobna, a jej miseczka stanowi rodzaj wzorzystego sitka. Łyżeczka służy do umieszczania na niej kostki cukru, którą następnie polewa się absyntem. Dzięki otworom w miseczce łyżeczki trunek swobodnie przelewa się do naczynia.

 

(Visited 190 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *