Niezbędny produkt w eleganckiej restauracji – obrączki do serwetek

Po czym można poznać, że znajdujemy się w eleganckiej restauracji? Na pewno po szykownym wystroju wnętrza, atrakcyjnych menu i kompetentnej obsłudze – takie rzeczy to standard. Jednak jeśli chcemy naprawdę zrobić wrażenie na osobach przestępujących progi naszej restauracji, musimy pamiętać o detalach, na które nie zwracają uwagi właściciele lokali o niższym prestiżu. Takim ekskluzywnym detalem są na przykład obrączki do serwetek.

Dlaczego obrączki do serwetek są niezbędnym produktem w eleganckiej restauracji?

Wizyta w eleganckiej restauracji dla wielu osób wiąże się z celebrowaniem jakiegoś ważnego wydarzenia. Sytuacji mieszących się w kategorii owego „ważnego wydarzenia” może być wiele. Zaręczyny, świętowanie rocznicy ślubu, przypieczętowanie ważnego kontraktu biznesowego to tylko niektóre z nich. Podczas takich spotkań klient lub rodzina nie tylko chce zjeść coś pysznego, ale także spędzić czas w wyjątkowej atmosferze. Taką atmosferę zapewniają wystrój wnętrza, elegancka zastawa stołowa, świece i dodatki takie jak obrączki do serwetek. Obrączki do serwetek spotykane są tylko w wybitnie dobrych restauracjach. Takich, które stać na dbanie o detale. Ozdobne, często wykonane ze szlachetnych materiałów obrączki,  stanowią idealny element dekoracyjny stołu. Dodatkowo rozwiązują problem dekoracyjnego składania serwet. Serwetki spięte obrączką wyglądają bardzo efektownie. Goście odwiedzającym lokal na pewno dostrzegą i docenią taki piękny drobiazg na stole.

Z czego mogą być wykonane obrączki do serwetek?

Materiałami, z których najczęściej wykonuje się obrączki do serwetek są metale. Najbardziej popularny jest mosiądz niklowany. Nikiel sprawia, że wykonane z niego obrączki są bardzo trwałe i odporne na korozję. Z mosiądzu niklowanego produkuje się naprawdę piękne, a zarazem niedrogie obrączki do serwetek.  Wśród nich znajdziemy obrączki gładkie, jak też zdobione przeróżnymi wzorami. Dobrym pomysłem jest wygrawerowanie na obrączkach logo restauracji. Takie obrączki na pewno będą stanowić ciekawy znak rozpoznawczy marki.  Jeśli jednak znacząco chcemy podkreślić prestiż naszego lokalu i stać nas na to, powinniśmy zdecydować się na obrączki z metalów szlachetnych. Tutaj zdecydowanie lepiej sprawdzi się srebro niż złoto, ponieważ jest bardziej odporne na ścieranie. Można także zdecydować się na srebro lub mosiądz niklowany ze złoconymi elementami. Takie rozwiązanie sprawdzi się zwłaszcza, gdy  na poszczególnych elementach wystroju wnętrza restauracji występują złote tony. Obrączki do serwetek przybierają różne kształty – najczęściej owalne, ale mogą być także spiralne lub w bardziej oryginalnych inspirowanych kształtami liści i kwiatów formach. Dobrze jest, jeśli obrączki wyglądem pasują do sztućców.

Innym materiałem wykorzystywanym do produkcji obrączek do serwetek jest drewno. Drewniane obrączki, dużo lepiej sprawdzą się w eleganckich restauracjach w stylu podhalańskim niż tych w stylu miejskim. Może nie wyglądają jak symbol luksusu, ale doskonale podkreśla klimat miejsca. Bardziej ekskluzywnym rodzajem drewnianych obrączek do serwetek są to polakierowane na biało lub srebrno i wyklejone perełkami.

(Visited 218 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *