Jak podawać desery i lody?

 

Jak podawać desery i lody?

Samo już słowo deser potrafi wywołać szeroki uśmiech na twarzy. Warto jednak pamiętać, że smakołyk to jeszcze nie wszystko. Deser stanie się naprawdę wyjątkowy, jeśli będzie nie tylko wspaniale smakował, ale również i zostanie pięknie podany.

Jakie są niecodzienne sposoby na zaserwowanie pysznego deseru?

Desery można serwować na bardzo rożne sposoby. Przede wszystkim warto zainteresować się miseczkami i talerzykami do deserów. Przepięknie malowane, efektownie tłoczone, misternie zdobione  – te niewielkie elementy zastawy stołowej potrafią naprawdę przyciągnąć wzrok i jeszcze bardziej zaostrzyć apetyt. Nieodłącznym elementem zestawów do deserów są też odpowiednie sztućce. Najczęściej typowy komplet deserowy składa się z widelczyków, łyżeczek, a czasami z nożyków. Widelczyki są przeznaczone do ciast. Łyżeczki doskonale nadają się do lodów. Czasami jednak nawet przy z pozoru prostych deserach pojawić się mogą nieoczekiwane komplikacje.

Ile sztućców trzeba podać do ciasta?

Z reguły ciasto podaje się z jednym widelczykiem, najczęściej o trzech ząbkach, znacznie krótszym i węższym od tradycyjnego widelca stołowego. Schody jednak zaczynają się, kiedy na talerzyku z ciastem pojawiają się dodatki – kawałki owoców, polewa, bita śmietana. Tu już warto zadbać o to, by gość otrzymał dodatkowo jeszcze np. łyżeczkę.

Kłopotliwa szarlotka

Najbardziej problematyczna jest szarlotka podawana w tej najbogatszej wersji – z lodami, bitą śmietaną i polaną owocowym sokiem. Częstując gości szarlotką, od razu najlepiej jest przygotować dla nich pełny zestaw sztućców stołowych.

Łyżki i łyżeczki do zadań specjalnych

Chociaż specjalne sztućce do deserów już same w sobie mogą wydać się niektórym czystą ekstrawagancją, warto pamiętać, że producenci poszerzają swoją ofertę o jeszcze bardziej nietypowe akcesoria. Z pewnością zaliczają się do nich łyżeczki o bardzo długich trzonkach, przeznaczone do jedzenia deserów w wysokich pucharkach lub mieszania kawy latte. Jeśli zaś już o kawie mowa, w niektórych zestawach deserowych spotkać można dodatkowo specjalne łyżeczki przeznaczone właśnie do mieszania czy kosztowania kawy. Są zazwyczaj wąskie i malutkie, ale podobnie jak ich większe odpowiedniki do codziennego użytku, bywają zazwyczaj pięknie i starannie zdobione.

Profesjonalna łyżka do lodów czyli jaka?

Efektowna łyżka do lodów ma charakterystyczny kształt i specjalny uchwyt działający na zasadzie dźwigni. Dzięki temu nakładane z jej pomocą do półmisków lody mają efektowny kształt. Nieodzownym gadżetem w zestawach stołowych są też łopatki do nakładania ciasta. W sklepach można znaleźć łopatki o różnej długości i szerokości, więc z powodzeniem można dobrać odpowiedni wzór do nakładania popularnych ciast, jak również i o wiele bardziej okazałych tortów.

Rozmaite akcesoria i zestawy sztućców tworzone z myślą o deserach można znaleźć w każdym większym sklepie z wyposażeniem do wnętrz. Warto jednak poszukać ich też online, gdzie wybór wzorów jest znacznie większy.

(Visited 110 times, 1 visits today)
,,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *