Elementy zastawy obiadowej

Z pewnością każdy z nas zgodzi się ze stwierdzeniem, iż nawet najsmaczniejsze jedzenie będzie smakowało nijako, jeśli nie zadbamy o estetykę jego podania. Z pozoru zwykłe danie będzie wyglądać olśniewająco, gdy podamy ja na eleganckiej zastawie. Potrzebny będzie ładny obrus, szklanki, kieliszki, talerze. Przydadzą się także ładne sztućce obiadowe, które staną się przysłowiową kropką nad i.

Czym jest zastawa stołowa?

W skład zastawy stołowej wchodzą naczynia oraz sztućce obiadowe i deserowe, których używamy podczas spożywania posiłków. Tworzy ją wiele elementów, czyli szklanki, talerze, filiżanki, misy, sosjerki, pucharki do lodów, salaterki, półmiski, cukiernice, dzbanki, kieliszki czy sztućce obiadowe i deserowe. Każdy z nich ma swoją funkcję, która jest zgodna z podstawowymi zasadami savoir-vivre. Każda szanująca się gospodyni wie, że czerwone wino należy podawać w kieliszkach o szerokiej czaszy i nieco krótszej nóżce niż w przypadku białego wina. Materiał, z którego wykonane są naczynia przeznaczone wyłącznie do jedzenia, powinien być twardszy niż ten, z które zrobione jest szkło podawane do posiłków. Sztućce obiadowe, których używamy najczęściej, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.

Sztućce obiadowe jako ważny dodatek

Prawidłowo nakryty stół jest wizytówką domu i świadczy o znajomości zasad dobrego zachowania. Ponadto, gościom będzie miło jeśli ugościmy ich po królewsku. Serwis obiadowy zawiera sztućce obiadowe, które składają się z łyżki do zupy, noża i widelca oraz małej łyżeczki. Jest to podstawowy zestaw konieczny do pierwszego i drugiego dania. Przy talerzu rzadziej układa się sztućce do ryb i owoców morza. Przydają się także sztućce do makaronów, czyli długi widelec z trzema zębami i okrągła łyżka, która jest większa od tej do zupy. Sztućce do serów zaś to zestaw szpikulcowych noży zróżnicowanych wielkością.

Jak należy układać sztućce obiadowe?

Podając sztućce do posiłku, należy je odpowiednio ułożyć. Obecnie popularne jest wkładanie sztućców do kieszonki, którą robi się z lnianej serwetki. Zasady etykiety stołowej jednak wyraźnie określają, jak sztućce powinny być rozłożone. Układa się je w kierunku od wewnątrz do zewnątrz. Najbliżej talerza powinny zatem znaleźć się noże, łyżka do zupy oraz widelec, które nazywa się sztućcami obiadowymi. Pierwsze dwa elementy układamy po prawej stronie, a trzeci po lewej. Wszelkie deserowe sztućce kładziemy nad talerzem. Trzonek łyżeczki powinien być zwrócony w prawą stronę, a widelczyka w lewą. Kieliszek na napój powinien stać nieco nad czubkiem noża. Takie ułożenie zastawy stołowej z świadczy o znajomości dobrych manier, szacunku do gości i dbałości gospodyni o każdy, nawet najmniejszy szczegół w jej mieszkaniu.

Stare powiedzenie mówi, że je się także oczami. Jest w tym sporo prawdy, gdyż z pewnością każdy z nas z przyjemnością zje posiłek przy pięknie zastawionym stole. Ładne talerze, szklanki, kieliszki i lśniące sztućce obiadowe zachęcają do jedzenia.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *